Tuesday, May 8, 2018

Kek Gula Hangus (Kukus)



Bahan-bahan
1 cawan tepung gandum
2 sudu teh soda bikarbonat
4 biji telur - Gred A
1 cawan susu pekat manis (Agak manis - boleh kurangkan kepada 1/2 cawan)

Gula Karamel
1 cawan gula pasir
1 cawan air panas
2 sudu teh mentega

Cara membuatnya :

  1. Sediakan gula karamel dan sejukkan. Masukkan gula pasir kedalam kuali dan masak dengan api sederhana sehingga cair dan keperangan. Berhati-hati, masukkan air panas dan mentega. Ketepikan seketika sehingga sejuk.
  2. Ayak tepung gandum dengan soda bikarbonat dan ketepikan seketika.
  3. Didalam mangkuk pengadun pula, putar telur dengan susu pekat hingga kembang dan masukkan tepung sedikit demi sedikit.
  4. Akhir sekali masukkan gula karamel yang telah sejuk dan kacau rata. Masukkan kedalam loyang dan tutup dengan aluminium foil supaya air tidak menitik keatas kek.
  5. Kukus dengan api sederhana selama sejam atau sehingga kek masak


No comments:

Post a Comment