Bahan-bahan
1 cawan
tepung gandum
2 sudu teh
soda bikarbonat
4 biji telur
- Gred A
1 cawan susu
pekat manis (Agak manis - boleh kurangkan kepada 1/2 cawan)
Gula Karamel
1 cawan gula
pasir
1 cawan air
panas
2 sudu teh
mentega
Cara
membuatnya :
- Sediakan gula karamel dan sejukkan. Masukkan gula pasir kedalam kuali dan masak dengan api sederhana sehingga cair dan keperangan. Berhati-hati, masukkan air panas dan mentega. Ketepikan seketika sehingga sejuk.
- Ayak tepung gandum dengan soda bikarbonat dan ketepikan seketika.
- Didalam mangkuk pengadun pula, putar telur dengan susu pekat hingga kembang dan masukkan tepung sedikit demi sedikit.
- Akhir sekali masukkan gula karamel yang telah sejuk dan kacau rata. Masukkan kedalam loyang dan tutup dengan aluminium foil supaya air tidak menitik keatas kek.
- Kukus dengan api sederhana selama sejam atau sehingga kek masak
No comments:
Post a Comment