Sunday, September 27, 2015

Kek Coklat Karamel

Kek Coklat Karamel (Kukus)


Bahan Karamel:
  • 2 sudu besar gula


Cara Penyediaan (Karamel)

  1. Untuk membuat karamel, 2 sudu besar gula pasir di tabur dlm loyang. Masak gula tersebut hingga cair. Pastikan karamel memenuhi ruang loyang.Gunakan api perlahan. Ketepikan.


Bahan Puding:
  • 1 cawan susu pekat
  • 1 cawan susu cair
  • 3 biji telur
  • sedikit esen

Cara Penyediaan (Puding)

  1. Kacau Bahan puding hingga sebati, kemudian masukkan  ke dalam karamel. Kukus selama 20 minit.

Bahan Kek:
Bahan A:
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 cawan susu pekat
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan minyak
Bahan B:
  • 1 ¼ cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 sudu teh baking powder
Bahan C:
  • 3 biji telur di pukul hingga kembang


Cara Penyediaan (Kek Coklat)

  1. Masak seketika Bahan A hingga semua bahan sebati. Bahan B diayak kemudian dicampurkan bersama bahan A dan Bahan C. Ketepikan.
  2. Semua bahan kek dimasukkan ke dalam puding yang telah siap dimasak tadi.
  3. Kukus selama 1 jam @ hingga masak.
  4. Setelah masak biarkan ia sejuk seketika, kemudian bolehlah diterbalikkan. Simpan di dalam peti ais untuk mendapat lebih nikmat.

No comments:

Post a Comment