Bahan-Bahan
200 g Isi ikan
segar, dihiris nipis
1 cawan Perahan
limau nipis
4 biji Bawang
Merah, dihiris nipis
5 sm Halia Muda,
dimayang halus
6 biji Cili Padi,
dihiris nipis
1 biji Cili
Merah, dihiris nipis
10 g MAGGI®
CukupRasa™
50 g Buah Peria,
dihiris nipis
50 g Betik Muda,
dihiris nipis
50 g Mangga
Muda, dihiris nipis
Cara-cara
- Mula-mula bersihkan ikan dan potong isinya nipis-nipis.
- Kemudian di dalam mangkuk sederhana, campurkan ikan, perahan limau nipis, bawang merah, halia muda, cili padi, cili merah dan MAGGI® CukupRasa™ serta biarkan ia selama 10 minit.
- Untuk mengurangkan kepahitan buah peria, salutnya dengan garam dan kemudian basuh dengan air lalu.
- Setelah itu, barulah masukkan buah peria, betik muda dan mangga muda dan digaul sekata.
- Biarkan ia di dalam peti sejuk sehingga masa untuk menghidang.
- Sesuai dijadikan sebagai salad atau pembuka selera.
No comments:
Post a Comment