Saturday, November 7, 2015

Kerabu Maggi Siam

Bahan-bahannya:
3 Plastik maggi siam perisa tomyam
10 batang crabstik
Carrot dihiris nipis dlm 1 biji
Sedikit kubis dihiris nipis ala2 kerabu
1 biji bawang besar
Sedikit daun sup dan daun bawang
10 biji cili padi hijau ataupun merah

Cara Membuatnya:

  1. Panaskan air dlm periuk untuk merebus maggi.
  2. Masukkan 1 serbuk perasa ke dlm air rebusan.
  3. Rebuskan maggi dan crabstik dengan air rebusan tersebut dan toskan.
  4. Setelah siap masukkan ke dlm  bekas dan campurkan ke semua bahan tersebut bersama dengan hirisan sayuran td. Crabstik pun dihiris2 juga selepas di rebus.
  5. Ambil pula serbuk perasa dari 2 plastik yang tadi. dan letakkan ke dlm bekas yg berasingan.
  6. Air rebusan td jgn terus dibuang. Sebaliknya campurkan ke dlm mangkuk yg berisi serbum tadi dlm 7 sudu besar. Kalau rasa nk berkuah sikit boleh lebihkan.
  7. Campurkan terus ke dlm mangkuk td dan gaul sebati.
  8. Tak perlu tambah2 apa2 perasa sebab isnya dan cukup serasi dan sesuai. Asam limau pun kalau nk letak pun boleh diletak sedikit sahaja sebab dah masam. Kalau tak nk letak pun tak pe.
  9. Siap utk dihidangkan.


Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment