1 sdb minyak jagung
1 cawan popcorn
2 sdk garam halus
1 1/2 cawan gula perang
1 cawan butter
1 cawan light corn syrup
1/2 sdk baking soda
Cara membuatnya :
- Panaskan minyak jagung dengan api yang kecil dalam periuk besar. Untuk percubaan letakkan 6 biji popcorn dan tutup periuk.
- Tunggu popcorn dalam periuk meletus, kalau sudah meletus tuang semua popcorn.
- Tunggu semua popcorn2 meletus, kalu sudah tidak berbunyi, ertinya popcorn sudah siap.
- Sambil menunggu popcorn siap, dalam periuk, satukan gula perang, butter, light corn syrup dan baking soda, masak atas api yang kecil sehingga mendidih. Tutup api.
- Angkat popcorn, letak dalam dulang, buang baki2 popcorn yang tidak meletus.
- Tuang syrup karamel dalam dulang berisi popcorn tadi dan gaul sebati.
- Bakar dalam oven yang telah di panaskan dengan suhu 120C selama 1 jam, gaul popcorn setiap 10 minit.
- Keluarkan, gaul supaya popcorn tidak melekat antara satu sama lain.
- Hidangkan sambil menonton tv dan simpan dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment