1 ekor ayam saiz sederhana dipotong ikut suka
2 sudu besar rempah kerutup
kerisik dari RM1 kelapa parut
1/2 cawan santan pekat
sedikit air asam jawa
10-15 biji cili kering dikisar
7 biji bawang merah dikisar
2 biji bawang putih dikisar
sedikit halia dikisar
sedikit lengkuas dikisar
5 batang serai dititik
2 sudu besar ketumbar
sedikit gula melaka/manisan rempah tumis secukupnya
garam
Cara-cara:
- Campurkan bahan-bahan yang dikisar bersama ketumbar dan rempah kerutup untuk dijadikan pes.
- Panaskan minyak dan tumiskan rempah tumis, pes kerutup dan serai yang dititik. Gaul sebati.
- Bila bahan tumisan telah pecah minyak dan naik bau, masukkan ayam. Kacau sebati dan tambahkan sedikit air. Masak hingga ayam empuk.
- Setelah ayam empuk masukkan air asam jawa, garam dan manisan secukupnya. Kacau sebati.
- Tambahkan dengan santan pekat dan kerisik. Gaul lagi hingga mesra. Angkat bila kuah memekat dan ayam benar-benar empuk... bukan hempuk
No comments:
Post a Comment