Saturday, March 5, 2016

Ketupat Sotong Kelantan

Bahan-bahan:

10 ekor sotong segar saiz sederhana
5 sudu besar pulut (rendam dengan santan pekat dan sedikit garam)
1 ketul gula melaka
1 sudu besar gula
1/2 biji kelapa(dijadikan santan pekat)
1 helai daun pandan
Secubit garam
10 batang lidi

Cara-caranya:

  1. Sotong disiang dan dibersihkan.Kemudian sumbat sotong dengan pulut yang telah direndam separuh bahagian sahaja. 
  2. Semat lidi dibahagian atas dan Tutup bahagian atas sotong dengan kepala sotong supaya pulut tidak keluar.Buat sampai habis. 
  3. Panaskan periuk.Tuang santan serta gula melaka,gula pasir dan garam.Kacau hingga semua bahan larut.Baru masukkan sotong.Masukkan juga daun pandan 
  4. Kacau sekali-sekala hingga kuah agak pekat baru tutup api. Sedia dihidangkan:) 

No comments:

Post a Comment